RABAA’S OMGEKEERDE MENTORSCHAPREIS
Hier zit ik achter mijn computer te wachten om verbonden te worden met een zakelijk leider, een vrouw met wie we onze omgekeerde mentorschapsreis gaan maken. Ik vraag mezelf af, wat weet ik en hoe ga ik dit mentorschap doen? Ik ben net 24 jaar oud, een Syrische vluchteling, afgestudeerd in rechten (in Syrië), masterstudent, moeder van een zoontje van 1 jaar en ik probeer op eigen benen te staan.
Als er zoveel oncontroleerbaars gebeurt, zoals het achterlaten van je land, familie en vrienden, het feit dat je diplomanutteloos is in dit nieuwe land, dat je een nationaliteit heb die niet zo populair is – heb je het gevoel dat je geenkeuzes meer hebt. Het enige doel dat ik kon bedenken was het doel van dit leven te vinden.
Kan dit een omgekeerd mentordoel zijn? In mijn geval wel. Het Embark-programma bood me de rol van een mentor,die de kracht heeft om een verschil te maken, nieuwe vaardigheden te leren en opnieuw te beginnen. Het gaf mijnzelfvertrouwen een boost.
We begonnen ons gesprek met het stellen van vragen en probeerden elkaar te leren kennen. Wat ook een verrassingwas, was om te zien hoe we op elkaar leken, hoewel zij 20 jaar ouder was dan ik en leiding gaf aan een afdeling vaneen bekend bedrijf. Wat me opviel was dat we allebei ons doel in het leven wilden onderzoeken. Onze sessies werdenzeer diepgaand. We spraken over het leven, werk, carrière, moeder- en vrouw-zijn en stelden samen vragen. Mijnmentee inspireerde me om de uitdagingen die ik tegen zou komen, bij het nastreven van mijn carrière aan te gaan. Zeleerde me dat ik niet de eerste vrouw zal zijn die dat zou doen.
Nu weet ik dat het omgekeerde mentorschapsprogramma van Embark niet alleen vluchtelingen in contact brengtmet leiders uit het bedrijfsleven, maar ook een perspectief biedt om verandering teweeg te brengen. Het kanallemaal beginnen met een simpele beslissing om te handelen. Ik ben hier, met alle vluchtelingenvrouwen die deelwillen uitmaken van dit programma.