MARIAH’S OMGEKEERDE MENTORSCHAPREIS

Mariah is een 21-jarige student Moleculaire Biologie en Genetica aan de Universiteit van Istanbul. Ze zag het Embark-programma als een kans voor haar om een idee te krijgen van de zakelijke omgeving in Turkije en al op jonge leeftijd een doel voor zichzelf te vinden. “Ik zat in mijn tweede jaar van de universiteit toen ik me inschreef voor het Embark-programma en ik had geen duidelijke informatie over het concept van omgekeerd mentorschap. Een discussie leiden met een hooggeplaatste bedrijfsleider was iets waar ik nog nooit over had nagedacht.”

In het gesprek met het Embark-team was Mariah erg enthousiast en noemde ze haar doel om de hoge bedrijfsleider een goed voorbeeld van de jeugd te laten zien. “Toen ikhet concept van omgekeerd mentorschap begreep en me realiseerde dat ik iets moest vinden om mee te geven. Ik zei dat ik misschien erg jong ben, maar dat ik toch eenbrug kan zijn tussen twee culturen en generaties, en dat ik een goed voorbeeld kan zijn als een jonge Syrische vluchteling in Turkije.”

Het was niet zo moeilijk om een succesvolle omgekeerde mentorrelatie tussen Mariah en haar mentee tot stand te brengen. Vanaf de eerste ontmoeting konden ze het ijsbreken en hun doel bepalen. “Mijn mentee was een HR-directeur bij een zeer bekend bedrijf in Turkije en we besloten vanaf de eerste ontmoeting om open met elkaar tepraten en de sollicitatievragen van beide kanten te bespreken. Zij nam de rol van HR directeur op zich, die de vragen stelde en uitlegde, en ik was de werkzoekende die vrijantwoordde zonder bang te zijn om de kans op een baan te verliezen. Het doel hiervan voor mijn mentee was om een beter begrip te krijgen van de jonge generatie die geenwerkervaring heeft; hun zorgen, uitdagingen en de moeilijkheden waarmee ze geconfronteerd worden in hun zoektocht naar een baan en om betere strategieën teontwikkelen voor hun wervingsproces. Voor mij was het een geweldig experiment over hoe je succesvol bent in sollicitatiegesprekken. Een van de beste momenten in hetprogramma was toen mijn mentee me vroeg om boeken in de Turkse taal te lezen, en vanaf dat moment las ik elke dag minstens één hoofdstuk.”

Mariah was de jongste deelnemer aan het Embark programma, ze had vrienden van school, maar binnen de Embark gemeenschap ontmoette ze verschillende mensen metverschillende achtergronden. “Ik was een beetje verlegen en ik wist niet hoe ik mezelf moest presenteren omdat ik nog jong ben, maar de Embark gemeenschap liet mezien dat ik hier niet alleen in sta en dat het niets met leeftijd te maken heeft. Ik zie mezelf sterker dan voorheen omdat ik nu lid ben van een betrouwbare gemeenschap vanexperts en goede vrienden.”

De kracht van de impact:
Mariah studeert aan de universiteit en spreekt vloeiend Turks naast Arabisch als moedertaal. Het bijwonen van het Bootcamp voor sociaal ondernemerschap heeft haar kijkop de dingen veranderd.
“Ik voel dat ik niet alleen ben, dat ik steun nodig heb en dat ik ook kan helpen. Social Entrepreneurship Bootcamp motiveerde me om me meer bewust te worden van mijnsociale verantwoordelijkheden, wat ertoe leidde dat ik solliciteerde voor een stage om vertaler te worden en vluchtelingen te helpen die geen Turks spreken, vooral moeders die goede scholen voor hun kinderen zoeken. Ik ga met hen mee, en stel namens hen vragen en zoek betere plekken voor hun kinderen.”

Het Embark-programma was voor Mariah een belangrijke stap om haar professionele reis te beginnen met een beter begrip van de zakelijke omgeving in Turkije en sterkestappen te zetten om haar toekomstige carrière op te bouwen.

“Dankzij het Embark-programma heb ik op jonge leeftijd mijn doel en potentieel gevonden en dat was voor mij de beste prestatie van dit jaar.”